70 procent av alla jobb är dolda- byt jobb så här istället

Har du svårt komma till intervju?

Har du varit på Arbetsförmedlingen i förhoppning om att det är där du hittar de lediga jobben? Glöm det! Det var längesen som alla lediga jobb i Sverige annonserades eller förmedlades av Arbetsförmedlingen. Det är faktiskt bara mellan 30 och 40 procent av alla lediga jobb som överhuvudtaget anmäls som lediga – eller ens annonseras ut i form av platsannonser.

Om du har svårt komma till intervju så kanske du bara använder fel metod? Hela 70 procent av alla jobb tillhör nämligen den dolda arbetsmarknaden och annonseras aldrig nånsin ut.  Många som söker jobb tänker inte på att arbetsmarknaden hela tiden rör sig och att hela 1,7 miljoner personer fick ett nytt jobb i fjol. Mer än 1 miljon av dessa jobb tillsattes faktiskt utan att annonseras ut.

Bara 8 procent chans få jobb via annons

Men vilken strategi är då bäst för att hitta jobben? Det är definitivt ingen idé att slösa tid med att svara på platsannonser. Bara knappt 8 procent lyckas få jobb på det sättet. Sannolikheten att få jobb via direktkontakt med arbetsgivare är däremot närmare 80 procent! Om det sker planlagt och på rätt sätt, vill säga, och du anstränger dig och går lite längre än att enbart vända dig till  de stora och välkända företagen.

De här tabellerna finns i min bok Planka CV – som hjälper dig att söka jobb på rätt sätt och formulera dig rätt! Använder du dig kanske av fel metod? Är det därför du inte kommer till intervju?

Här är de bästa metoderna att skaffa nytt jobb på istället!

Så hittar du företagen

Jag är en stor fan av spontanansökningar – om du skriver och formulerar dig på rätt sätt. (hur du gör det finns färdiga exempel på i min bok Planka CV – som finns i bokhandeln). Spontanansökningar, där du undviker personalavdelningar och istället skriver ett matchande mejl direkt till den som har makten att anställa dig ökar väsentligt din chans att lyckas. Och gör det oavsett om du tror att de har ett ledigt jobb eller ej. Den gränsen är flytande  och rör sig hela tiden. Och i hela 30 procent av alla spontanansökningsfall uppstår ett jobb just i det ögonblicket som du och arbetsgivaren träffas för första gången. Leta rätt på listan över alla företag i din stad eller kommun, eller knacka dörr. Leta företag via proff.se , via Dagens Industris Gasellista över de snabbast växande företagen eller Veckans Affärers lista över Superföretag. Eller på sajten Largest.com  Du kommer att bli förvånad över hur många företag det finns i Sverige som du inte hade den blekaste aning om  – och som sällan får spontanansökningar. Det ökar dina chanser enormt att få ett jobb som passar dig. Det ska ju vara så att det även är du som väljer företag, inte bara företaget som väljer dig. Då kommer båda trivas bättre.

Go ut and get the dreamjob!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *